Ostrza wykonane są z wysokiej jakości japońskiej stali 420J2 o twardości 53 HRC. Ich grubość przy głowni wynosi 2,3 mm i ładnie zwęża się w stronę czubka, dla lepszej kontroli podczas cięcia. Czarna powłoka ostrza zapewnia szczególny wygląd z solidnym napisem Fiskars Edge. Atrakcyjny śmiały i nowatorski, integrując je doskonale w naszych współczesnych kuchniach. Czarny to kolor elegancji i wiele projektantów wykorzystuje teraz ten kolor w kuchni.
Ta czarna powłoka to PTFE, zapobiega korozji i pomaga bardzo łatwo czyścić noże, co zwiększa ich odporność i zapobiega przywieraniu żywności do ostrza. Dzięki temu nie trzeba dotykać ostrze palcami do usunięcia jedzenia – oznacza to mniejsze ryzyko skaleczenia. Płynne przejście pomiędzy uchwytem i ostrzem zapewnia doskonałą przyczepność i gładkie cięcia.
Uchwyty są wykonane z tworzywa ABS: solidne, bardzo odporne na wstrząsy. Przyjemne w dotyku, tworzywo zabezpiecza ślizganie się noża, nawet gdy dłoń jest mokra. Noże Fiskars EDGE są odpowiednie dla osób praworęcznych i leworęcznych. Rękojeści w nożach bardzo wygodnie leżą w ręku. Są również bardzo lekkie i łatwo się nimi operuje. Brak wcięcia między uchwytem i obudową ostrza jest higieniczna, zapobiega gromadzenia się bakterii. Będą się podobać szczególnie osobom ceniącym estetykę w wyglądzie – gdyż czarne ostrza są bardzo nowoczesne.